Koupit nebo pronajmout?
Nemovitost
Lokalita

Daňková reality, reality s příběhem.

 

Krásná práce.

Už jen vzpomínka.

Nejraději prodávám staré chaloupky někde na konci světa, v krásné přírodě s otiskem nostalgie. Taková perla se ke mně dostala v beskydských kopcích. Přístupová cesta přes cizí pozemky, bez vody i elektřiny s nevelkým pozemkem, samozřejmě dřevěnice i když s opravenou střechou. Jinak původní stav. Malinká jak dlaň, verandička, kuchyň s kamny na dřevo a malinká ložnice, sotva na postel. Dřevěná kadibudka a kůlnička na nářadí a dřevo. A přece tady kdysi žila rodina se třemi dětmi. Pro vodu chodili do potoka, svítili petrolejkou, uvařili na plotně. Chaloupka zůstala v rodině a byla využívaná už jen přes léto, jezdívala tam stará paní, poslední z dětí, která se nikdy nevdala a celý život pracovala a žila ve městě. Jezdili za ní příbuzní a scházeli se místní z vesnice. Život se naplňuje, není, kdo by užíval a opravoval, je třeba prodat a spravedlivě podělit.

Mým úkolem bylo nastavit cenu tak, aby byli spokojeni prodávající a nebolela prodávající.  Když se cena přestřelí, není zájem a pak se prodá za míň, než by bylo možné. Alchymie realitního oboru. To ukáže trh, jakmile inzerát vyběhne. Podařilo se. Zájemců tolik, že se dalo vybírat. Dokonce mladá paní, momentálně v Americe chtěla rezervovat, bez prohlídky, hned. Tak to ne, na nemovitosti je tolik zášmodrchů a i když jsem měla v ruce technickou zprávu od odborníka, je třeba vidět a posoudit. Osm prohlídek na první neděli. Já s piknikovým košem a celou výbavou, pracovní den, jak má být. I když, říjen, sluníčko si našlo cestu a ukázalo chaloupku v plné kráse. Svět se nějak zmenšil a zrychlil, paní z Ameriky se podařilo domluvit známé z protějšího kopce, že prohlídku udělají v jejím zastoupení.

Po prohlídkovém dnu, kdy všichni řešili bourání, přestavby, cesty, vodu, elektřinu, mě už cestou zpět volala maminka paní. Po okruhu informací přes celý svět, že její dcera je přesvědčená o koupi. Žije v zahraničí, píše knihy a chaloupka jí bude sloužit jako poustevna, Beskydy má ráda zná je líp, než místní. Může zde psát další knihy v náručí přírody, když bude mít potřebu. Jen nějaký solár na nabíjení techniky a je to. Nevadí ji nepohodlí a vlastně je oceňuje.

S majiteli jsme probrali všechny varianty a nejlépe z nich vyšla paní spisovatelka. Setkání při podpisu smluv bylo po prvních opatrných slovech uvolněné a přátelské. Vše proběhlo hladce. Co se domluvilo, bylo splněno a předání v předvánočním čase kouzelné. Prohrnutá cesta až k chaloupce, z komína se kouřilo, vánoční výzdoba s cukrovím, voněl čaj a beskydská klobása, nachystaná nejlepší slivovice z beskydských trnek. Rozcházeli jsme se s objetím a se slibem, že se v létě u chaloupky sejdeme u ohníčku. Jela jsem zpět s krásným pocitem u srdce a s očima rozzářenýma jak hvězdy na vánoční obloze.

 

    Vytvořit poptávku

    • Byty
    • Domy
    • Rekreační objekty
    • Komerční nemovitosti
    • Pozemky
    • Ostatní

    Upřesnit

    Cena a plocha

    m2
    m2
    m2
    m2

    ... nebo vyberte celý kraj či okres

    Vlastnictví

    Konstrukce

    Typ budovy

    Vybavení

    Charakteristika

    IS sítě

    Umístění v obci

    Vyhledat vhodné nemovitosti

    • Byty
    • Domy
    • Komerční nemovitosti
    • Pozemky

    Upřesnit

    Vyhledat fulltextově

    Cena a plocha

    m2
    m2
    m2
    m2

    ... nebo vyberte celý kraj či okres

    Vlastnictví

    Konstrukce

    Typ budovy

    Vybavení

    Charakteristika

    IS sítě

    Umístění v obci